SISTEMUL BAZIN IZOLEX
1. Tehnologia executarii lucrarilor de hidroizolare si finisare a bazinelor .
Introducere :
Bazinele ca obiect de constructie – sunt foarte dificile , deoarece sunt supuse in permanenta umiditatii si actiunii apei atit pe interior cit si din exterior . In sistema “ Bazine – IZOLEX “ vom cerceta bazine albia carora este executata din beton armat rezistent la umiditate si albiile unde peretii si fundul bazinului sunt executate din beton si formeaza o constructie in ansamblu .
La asemenea constructuii ne intilnim cu problema executarii unei alibii ermetice , durabile cu oprotectie elastica a acesteia . In dependenta de locul aflarii acestora ( interior sau exterior ) bazinele din beton permanent sunt supuse actiunilor apei si a umiditatii . Indiferent de locul aflarii acestora , asupra constructiei lor actioneaza factori externi care sunt in schimbare mereu ( temperatura , presiunea apei din interior , apele subterane din exterior , elemente chimice care se folosesc la prepararea apei , precum si la curatatul albiei ).In dependenta de destinatia bazinului apa care se afla in el poate fi obisnuita ( basin p/u odihna , basin p/u innot ), sarata – de mare ( bazine situate in nemijlocita apropiere cu marea , in diferite sanatorii , bazine de reabiltare ) , apa mineralizata ( bazine termale , sanatorii ).
Toate materialele hidroizolante , utulizate protejarii bazinelor contra umiditatii precum si materialele p/u finisare ale acestora trebuie sa fie rezistente la toti factorii care pot actiona asupra albiei bazinului .Deaceia si solutiile tehnice precum si materialele utilizate in executatea anumitor straturi ale albiei bazinului , trebuie bine proiectate si executate cu o deosebita minutiozitate , deoarece ele vor asigura o buna functionalitate ale acestora pentru mai multi ani .
2. Lucrarile de pregatire pe placa albiei bazinului :
Suprafata albiei bazinului , pe care se aplica stratul hidroizolant trebuie sa fie : cu adeziune innalta , poroasa , dreapta , durabila , rezistenta la greutati , lipsita de orice fel de straturi antiadezive , bine legata .
Suprafetile netede dupa ce au fost slefuite au fost imbibate cu diferite impuritati , prafuri reziduu trebuiesc supuse unei prelucrari de sablare sau frezare . Albia nu este bine de slefuit , deoarece praful de la slefuire este foarte dificil de a fi eliminat iar reziduurile sale reduc aderenta straturilor de impermiabilizare .
Neregulile de pe suprafata , gaurile tehnologice , cavernele formate de bulele de aer trebuiesc nivelate cu o masa speciala de nivelare . Peretii din elemente prefabricate din beton necesita o prelucrare cu un amestec special de tencuiala cu o aderenta sporita . Suprafata albiei bazinului inaintea aplicarii hidroizolatiei necesita o prelucrare obligatorie cu un amestec de grund Akryfol. Amestecul de grunt Akryfol este preparat pentru aplicare si aplicat in corespundere cu instructiunile de pe ambalaj . Consumul este de 0,2 – 0,25 kg/ m.2
3. Bariera de vapori
Pe suprafata pregatita si grintuita a albiei bazinului se aplica straturile corespunzatoare de hidroizolare . Pentru crearea lor este necesar de folosi masa hidroizolanta bicomponenta de etansare Cemizol 2 EN , banda ermetica , coltare pe interior si pe exterior si mansete Izolex , vezi schema 1 si 2
Figura 1. Executarea hidroizolarii albiei bazinului
Prepararea amestecului de etansare mineral bicomponent Cemizol 2 EN pentru aplicare consta in dozarea treptata a amestecului apos din rezervuar cu componentul de praf si amestecarea acestora cu un malaxor la turatii mici pina la obtinerea unei mase omogene ( timp de amestec 3-4 min ) apoi se lasa o pauza de 5 min si se amesteca din nou . Cantitatea compusilor pentru amestec este aleasa corespunzator . Masa de amestec preparat (amestecat ) trebuie folosita in decurs de 1,5 ore . Hidroizolantul se aplica pe suprafata albiei bazinului in 3 straturi . ( 3 maini ) . Primul strat se va aplica in strat gros sub forma de suspensie( in masa preparata se mai adaoga 3% de apa ) si cu ajutorul unei perii sau pensule se imbiba bine pe suprafata .
Celelalte straturi se aplica cu ajutorul unei spatule metalice , fara adios de apa . Pentru facilitarea distribuirii uniforme a masei pe suprafata este recomandabil de folosit o mistrie cu dimensiunea dintelui de 4 x 4 mm apoi nivelarea stratului cu suprafata neteda a mistriei urmarind totodata ca pe suprafata sa nu ramana bule de aer . Grosimea minima a stratului aplicat in asa fel este de minim 1 mm . Stratul hidroizolant aplicat trebuie protejat de precipitatiile atmosferice si de uscare excesiva in primele 12 ore de la aplicarea acestora . . Aplicarea primului strat de amestec bicomponent Cemizol sub forma de suspensie trebuie inceput cu lipirea in locurile dificile a benzii de etansare si a coltarelor la imbinari : perete – perete , perete – albia de fund , locurile dilatarii marginii albiei cu suprafetele de beton adiacente , mansetelor la locurile de trecere a conductelor tehnologice prin pereti si fundul albiei bazunului . La momentul lipirii benzilor ermetice ,coltarilor si a mansetelor se aplica masa hidroizolanta direct pe suprafata din ambele parti ale unghiului : perete – perete , perete – fund ( aproximativ 2 cm de la colt nu se unge cu amestec hidroizolant ) schema 2 si sub mansetele planificate umpreuna cu marginea de trecere a tevilor pe suprafata adica nu mai putin de cit ar fi latimea benzii si marimii mansetelor.
Figura 2. Lipirea benzilor etansante Izolex si a snurului de dilatare
Apoi in masa hidroizolanta umeda se lipeste banda izolanta , ea sa fie imbibata cu un instrument bont (neascutit ) de exemplu o bucata de lemn ,l asezind-o bine in unghere pe toata suprafata egala cu latimea ei si mansetele astfel ,incit acestea sa fie bine legate cu marginile de trecere a comunikatiilor . Apoi se aplica cu peria prin frecare –imbibare primul strat hidroizolant sub forma de suspensie pe toata suprafata , acoperind si banda de etansare , lasind libera doar o fisie de 2 cm din fiecare parte a ungherului si a mansetei . Trebuie sa tindem de a respecta grisimea stratului hidroizolant de 1 mm pe suprafata aplicata . Urmatorul strat se va aplica numai dupa o buna uscare a celui precedent ( 5-6 ore la o temperatura a mediului de 23 0С). Cantitatea stratului aplicat de masa hidroizolanta Cemizol 2EN este strict controlata prin consumul de material care constitue in jur de aproximativ 1,5-1,6 кg/м2 lа 1 мм grosime strat . Urmatoarele straturi se aplica in directie perpendiculara celui precedent . Consumul maxim a masei de ermetizare Cemizol 2EN in sistema constitue aproximativ 4,5-4,8 кg/м2.
4. Acoperamantul ceramic
La executarea lui se poate pucede numai dupa o buna uscare a stratului hidroizolant de baza adica nu mai devreme de 48 ore de la aplicarea ultimului strat de masa hidroizolanta minerala Cemizol 2 EN.
La executarea suprafetei ceramice sunt folosite materialele , destinate p/u bazine , de o calitate foarte innalta. Dimensiunile placilor ceramice folosite sa fie in stricta corespundere cu albia bazinului , latimea chitului folosit intre placile ceramice , toate trecerile de tevi si alte elemente care influenteaza asupra continuitatii suprafetii ceramice ,de ase lua in considerare ca elementele ceramice folosite la exteriorul bazinului nu trebuiesc taiate . Pentru montarea suprafetilor ceramice se recomanda a fi folosit un amestec de clei hidroizolant elastic. .
Amestecul de clei se prepara in corespundere stricta cu instructiunea indicata pe ambalajul acestuia si aplicat pe suprafata executata din Cemizol 2 EN cu ajutorul unei mistrii metalice netede astfel incit toata suprafata placii ceramice sa fie lipita cu clei .
Nu trebuie sa existe goluri launtrice sub placa ceramica .
Aplicarea suprafetii ceramice se va incepe de la fundul albiei de la unul din pereti cu pastrarea la peretii verticali a rostului de compensare , in care inaintea aplicarii straturilor inferioare ceramice a peretilor de imbibat snurul din polipropilena de asa diametru ca sa fie ermetic lipit de muchiile placilor de pe margine . Astfel se asigura corectitudinea rosturilor vrticale a peretilor albiei bazinului . Latimea chitului dintre placi sa fie in jur de 4 мм, schema 2, 3.
Figura 3. Executarea muchiei superioare a albiei bazinului
5. Chituirea suprafetii ceramice a bazinului .
Pentru umplerea rosturilor dintre placile ceramice se foloseste o masa de chit elastica rezistenta la umiditate . La rindul lor rosturile de legatura a suprafetilor verticale intre ele si cu baza albiei (fundul) bazinului , rosturile deasupra rosturilor de dilatare si la trecerile de tevi , se vor umplea cu un chit siliconic elastic sau cu o masa siliconica – fig . 2 , 3 . Chiturile sunt aplicate cu ajutorul instrumentelor de chituire in asa fel ca ele sa umple complet spatiile intre placi si suprafata . Surplusul de chit se inlatura pe diagonala . Dupa scoaterea surplusului masei de chit suprafata se spala cu o charpa umeda sau bureta . Dupa uscare inca o data se spala si de umezesc rosturile .
In final dorim sa va sugeram urmatoarele , ca fiecare problema pusa referitor la hidroizolarea bazinelor , poate sa difere de principiile mai sus expuse . Deaceia in compania noastra functioneaza o sectie de consultari tehnice , si in caz de ezitari sau neintelegeri va rugam sa ne contactati . In anumite cazuri reprezentantul nostru va veni la fata locului pentru solutionarea problemelor aparute . Deasemenea dorim sa Va atragem atentia asupra deciziilor corecte in procesul de constructie a bazinului.