HIDR INCAPERILOR UMEDE

1.Tehnologia executarii lucrarilor de hidroizolare şi decor în camerele de baie şi în alte încăperi umede.
Introducere:
Camerile de baie, bucătăriile, spalatoriile, camerele de uscare, si alte încăperi” umede”, existente în apartamente, case de locuit private, blocuri locative, hoteluri, cantine, săli sportive şi altele sunt expuse periodic sau pe termen mai lung la umezeală, abur sau chiar si apă. Acest lucru creează o ameninţare enormă pentru siguranţa suprafetelor finisate. Deseori avem de a face cu situaţii, unde anumite încăperi (camerele de baie din hoteluri, cabine de duş în sălile sportive, etc) sunt separate de alte încăperi mari prin. peretii de separare într-o astfel de situaţie se executa din constructii usoare de gipso- carton, blocuri gipso-beton, cărămizi sau alte materiale, mai mult sau mai puţin impermeabile. In acest caz, ar trebui să ia în calcul faptul că, atunci când apa pătrunde sub stratul ceramic (şi un astfel de loc este chitul, joncţiunea pereţilor intre ei, precum şi pereţi uniţi cu gresia mozaică finisată), umezeala pătrunde deasemenea în materialul dintre pereti. Având în vedere faptul că marea majoritate a materialelor de construcţie utilizate pentru peretii interiori este permeabil, apa pătrunde în structura lor. Fenomen neplăcut devin petele umede pe peretii incaperilor adiacente. Ca urmare a expunerii prelungită la apa apare ciuperca pe peretii incaperilor vecine, pe chit. În plus, umiditate slăbeşte structura internă a materialelor de construcţii, în special – în articulaţiile dintre două materiale diferite (materialelor comune de perete – ipsos, ipsos – adeziv pentru placi ceramice). În acest caz, incepe separarea straturilor si suprafata ceramica se deplasează de la perete.
Pentru a evita astfel de situaţii de mai jos,noi vă oferim o tehnologie de pregatire a suprefetei pe care se vor aplica placile ceramice, care ar împiedica fenomenele descrise mai sus.
Trebuie să ne amintim că cel mai bun sistem nu va preveni un accident în cazul în care acesta nu se executa corect. Deci, important este alegerea profesioniştilor care vă pot oferi o aplicarea corectă a tehnolojiei.

2. Încăperile „ umede”:
La încăperile ‚’ umede’ ‚se referă toate încăpere care sunt expuse umiditatii înalte
– Camere de baie,
– Cabine de dusi,
– Toalete,
– Bucătării,
– Camerele de spălat vase ,vesela
– Încaperile de curăţare a legumelor,
– Alte incaperi cu scopuri similare.

Încăperile „umede” sunt dotate cu sisteme de alimentare cu apa (conducte, robineti, dusuri,baterii), cabine de dus, cazi de baie, chiuvete , conducte de apă. Mai des în scopul menţinerii curăţeniei suprafeţelor de podea şi perete se recurge la jeturile de apa . Toţi aceşti factori reprezintă o ameninţare la pătrunderea apei sub placile ceramice si patrunderea ei în zid.
Inainte de a incepere a lucrarilor de hidroizolarea a încăperilor „umede”, trebuie de concretizat dacă vor fi executate rosturile de dilatare in locurile inclinate de scurgerea a apei, si ce fel de aplicare exterioara se va executa . In cazul executarii suprafetei ceramice la planificarea dilatarii trebuie tinut cont de marimea placilor si latimea chitului ( nu mai mic de 3 mm pentru gresie si de 2 mm pentru faianta ) ca dilatarea sa coincida cu dimensiunea chitului de pe suprafata ceramica .

3.1. Pregatirea pentru executarea lucrarilor in incaperile «umede» :
Incepind lucrarea trebuie de facut o examinare minutioasa a suprafetii unde se vor executa lucrarile de hidroizolare in parte. Daca acestea sunt lucrari de reparatie in incaperi vechi unde trebuiesc inlaturate toate straturile vechi de pe suprafata si de pe canalele de scurgere. Toate neajunsurile si neregularitatile suprafetii,trebuiesc umplute cu mortar mineral special de remont. Suprafata pe care se va aplica stratul hidroizolant si placile ceramice trebuie sa fie :
– rigida, bine legata, sezonata,
– dreapta;
– lipsita de tot felul de impuritati, straturi care se desprind usor, straturi antiadezive, praf,
– peretii din caramida , placile de beton trebuiesc tencuite;
– peretii din multe straturi , din gipso-carton trebuiesc bine intarite.

Daca podeaua este executata din gresie ,trebuie sa fie dotata cu canal de evacuare a apei ,trebuie verificat unghiul de inclinare spre locul de scurgere .Unghiul trebuie sa fie de 1,5 – 2 %.
Inaintea executarii lucrarilor trebuiesc finisate toate sitemele de conectare si evacuare precum si alte instalatii prevazute in incapere unde trebuie executata suprafata ceramica. Accesoriile de fixat in gauri la asa o adincime ca sa permita tencurea .

3.3. Aplicarea propriuzisa a stratului hidroizolant pe pereti si pe podeaua din mozaik in incaperile ”umede”:
Dupa terminarea lucrarilor de pregatire a suprafetei de perete si a stratului nivelator a podelii se poate aplica stratul hidroizolant. Pe suprafata trebuie aplicat un strat cu solutie Gruntofol sau Akryfol. Grundul se aplica pe toata suprafata cu scopul formarii stratului adeziv pentru hidroizolarea de baza in corespundere cu instructiunea de pe ambalaj.
Apoi pe suprafata acoperita de grunt si uscata trebuie aplicat un strat corespunzator de material hidroizolant. Folosind pentru aceasta materialul monocomponent Izofol sau compozitia minerala bicomponenta pentru etansare Cemizol 2EP, benzile, coltarele, sorturile etans Izolex, snur de dilatare. Pregatirea masei monocomponente de Izofol sau a masei hidroizolante de etansare Cemizol 2EР pentru aplicare se executa in corespundere cu instructiunea de pe ambalaj. Aplicarea maselor hidroizolante se va face in 2 straturi. Masa de Cemizol 2EP pentru executarea primului strat trebuie preparata in forma de pasta si bine aplicata pe suprafata cu ajutorul unei perii . Stratul umator se va executa subt forma de masa de chit (fara adios de apa) cu ajutorul unui spaclu metalic .Stratul aplicat se va feri de apa si de o uscare rapida (intensa) timp de 12 ore de la momentul aplicarii. Aplicarea primului strat de Izofol sau masei etansante de Cemizol 2 EP drebuie inceputa de la lipirea benzii de etansare pe rosturile de deformare a stratului inclinat (daca exista ) , schema 3 la imbinarile dintre pereti , perete si suprafata inclinata ,schema 1 , la fel si executarea mansetelor de etansare la locurile de trecere a tevilor prin perete , scurgerii de apa de pe stratul inclinat , precum si alte elemente de instalatii care ese din perete sau strat inclinat , schema 2. Apoi de aplicat prin metoda imbibarii primul strat de masa hidroizolanta sub forma de pasta pe toata suprafata peretilor si a podelii de lipit benzi izolante .De a aplica masa izolanta intr-un strat uniform de grosimea de 1 mm. Urmatorul strat de material se aplica cu peria sau trafaletul , iar amestecul bucomponent de masa de Cemizol 2EP cu consistenta masei de spacluit cu spaclu metalic numai dupa uscarea stratului precedent (5 – 6 ore la temperatura atmosferica de 23 C) .

Sistemul de hidroizolare a incaperilor umede IZOLEX

Consumul de material pentru pelicola hidroizolanta Izofol sau a masei de etansare hidroizolante Cemizol 2EP de verificat pe calea aprecierii cantitatii de material folosit.
Consumul este:

Material La 1 strat Nr . straturilor Consum total
Izofol 0,6 – 0,9 кg/м2 2 1,2 – 1,8 kg/м2
Cemizol 2E 1,5 – 1,6 кg/м2 2 3,0 – 3,2 кg/м2

Schema 1. Metoda lipirii benzilor etansare colturile peretilor.
1. Strat de pelicola lichida Izofol sau de masa hidroizolanta de etansare Cemizol 2EР.
2. Suprafata, care nu a fost acoperita cu strat de pelicola lichida Izofol sau masa hidroizolanta de etansare Cemizol 2EР.
3. Banda hidroizolanta.
4. Suprafata libera a benzii izolante de etansare .
5. Al 2-lea strat de pelicula lichida Izofol sau masa hidroizolanta de etansare Cemizol 2EР.

Schema 2. Lipirea mansetelor de etansare.

1. Perete.
2. Teava sau imbinarea de etansare.
3. Pelicula lichida Izofol sau masa hidroizolanta de etansare Cemizol 2EР.
4. Manseta de etansare

Schema 3. Metoda de lipire a benzii izolante in rosturile de dilatare.

1. Scurgere inclinata.
2. Pelicola lichida Izofol sau masa hidroizolanta de etansare Cemizol 2EР.
3. Banda de izolare.
4. Rost de dilatare.

4.Aplicarea suprafetei ceramice . 

La aplicarea stratului ceramic se  trece dupa o buna uscare a stratului hidroizolant .( dupa 15 ore de la aplicarea ultimul strat de pelicola izolanta Izofol  sau a masei hidroizolante de etansare de Cemizol 2EP. . In calitate de suprafata ceramica trebuie folosite placi cu proprietati mici de absorbtie. Pentru lipirea placilor ceramice de folosit adezivi  elastici , rezistenti la actiunile apei.  Adezivul pregatit pentru aplicare sa corespunda cu instructiunile de preparare .  Alicarea se incepe de la rostul de dilatare in asa fel ca chitul sa treaca dea lungul rostului de dilatare .( schema 4). Masa de adeziv se aplica pe suprafata in strat uniform in asa fel ca sub placi sa nu sa se formeze goluri de aer .( toata suprafata placii trebuie sa fie lipita de adeziv). Pentru obtinerea unei aplicari de calitatate se folosesc instrumente de distantare  (cruciulite) de marimea caminimum 3 mm pe podea si 2 mm pentru pereti . La conexiunile dintre colt – colt si colt – podea de lasat distanta de 4 mm iar inaintea aplicarii chitului de introdus snur de dilatare cu diam de 6 mm la  o distanta astfel sa ajunga pina la la marginea placii cu aproximativ 2 mm.

u4

Schema 4. Sistemul de hidroizolare a suprafetelor umede.

4. Aplicarea chitului.

Aplicarea chitului se poate face numai dupa uscarea  deplina a adezivului folosit (timpul si conditiile uscarii sunt aratate pe ambalaj). La chituire se va folosi amestecul de chit preparat ales in asa fel ca sa fie elastic compatibil cu locul de aplicare (culoare ,latime) si cu proprietati de absorbtie limitate . Se folosesc instrumente din inox , masa plastica sau cauciuc .. Chiturile aflate de asupra rostului de dilatare de umplut cu chit siliconic sau silicon. Masa chitului aplicata deasupra rostului de dilatare trebuie sa fie executata pe suprafata corzii de dilatare . Celelalte rosturi de umplu cu amestec de chituire si bine compactate (pe toata suprafata ). Suprafata superioara a chitului de slefuit bine in asa fel ca sa nu depaseasca deasupra suprafeta placilor .Resturile se inlatura de pe suprafata cu un burete umed. La executarea lucrarilor legate de chituire de respectat instructiunile indicate pe ambalaj.

În concluzie, dorim să vă atenţionam de faptul că pentru fiecare sarcină pusa in legătură cu hidroizolarea acoperamiturilor ceramice, poate sa difere de datele noastre presupuse. Deaceia, în firma noastră activează departamentul tehnic  de consultanţă şi în caz de orice îndoială, vă rugăm să ne contactaţi personal sau prin intermediul firmei, în care planificaţi sau aţi achiziţionat deja produselor noastre. În cazuri speciale, reprezentantul nostru va veni la D-voastră şi va va consulta şi va soluţiona cazul personal. De asemenea, dorim să Vă atragem atenţia la o selecţie  verificată a executantilor lucrărilor de hidroizolare.