HIDR FUNDATIILOR

1.Tehnologia efectuării lucrărilor de hidroizolare la fundaţile constructiilor.

Introducere:
Orice proiect de construcţie este aplicat pe straturi de sol. Condiţiile existente în sol, sunt foarte diferite, în funcţie de condiţiile de bază şi de cele hidrologice. Prin urmare, o mare atenţie trebuie acordata protecţiei elementelor de construcţie care se afla in sol. Zidirea de fundatie ca un element major – sustinator al construcţiei,astfel fundatia suporta si o greutate mare, în funcţie de înălţimea obiectului şi tehnologia construcţiei aplicata la diferite nivele in parte. Datorită efectelor distructive ale apei este necesar de proteja zidăria şi fundaţia de efectele sale. În funcţie de înălţimea apelor freatice, gradul de permeabilitate a solului, putem distinge trei tipuri de protecţie: uşoară, medie şi hidroizolare grea.
1. Zidăria şi fundatia:

Zidaria de fundatie se face de obicei direct pe sol din beton armat de calitatea corespunzătoare. Bazele fundatiei sunt efectuate după diferite tehnologii, cum ar fi: turnarea lor , placi de beton sau alte materiale.

1.1. Pregătirea suprafetei pentru aplicarea hidroizolarii:

Suprafata trebuie să fie rigida,bine legată, sezonata , lipsita de orice particule de dezagregare, straturi antiadezive. Deficienţele pe fundaţia de bază sau a fundatiilor se umplu cu un strat mineral special. În cazul unor nereguli, rămase de la executarea cofrajului, muchiile ascuţite ar trebui să fie înlăturate (de îndreptat). În cazul în care în loc de cofraj s-au folosit plăci, dotate cu soluţii speciale pentru exfolierea usoara a suprafetei, este necesar de curatat suprafata prin frezare sau gradare. În cazul hidroizolării fundatiilor medii sau grele, executate din blocuri mici, trebuie prelucrate cu atenţie toate rosturile.

2.Aplicare nemijlocită a stratului de hidroizolare pe fundatie :

2.1. Aplicare nemijlocită a stratului de hidroizolare uşoare (Figura 1):

La joncţiunea fundatiei cu sprafata zidita a fundaţiei şi în alte locuri unde există unghiuri interne, trebuiesc rotunjite (faţetele), cu o rază de aproximativ 5 cm. Pentru pregătire (în cazul în care aceasta este construita din blocuri mici de beton sub chit – tencuirea), trebui să se aplice pe baza fundatiei soluţia Asfalbit grund în soluţie apoasă (1:10 cu apă). Soluţia amorsa trebuie pregătită pentru aplicare, în conformitate cu instrucţiunile de pe ambalaj. Dupa uscarea fundatiei gruntuirea trebuie executata un strat hidroizolant din material Dysperbit. Dysperbit-ul se pregăteşte pentru aplicarea în conformitate cu instrucţiunile de pe ambalaj. Stratul izolator se executa în două straturi, cu pensula sau cu trafaletul. Grosimea unui strat – aproximativ 1 mm, masă umedă. Al doilea strat se aplică după uscarea precedentului (în jur de 6 h), în direcţie perpendiculară primului strat. Acest lucru va asigura o acoperire completă a suprafeţei.
Grosimea stratului aplicat trebuie să fie controlat pe baza de consumul de material. Consumul de un strat de izolare Dysperbit este de 0.8-1.2 kg/m2. Consumul total pentru efectuarea hidroizolării uşoare este de 1,6 – 2,4 kg/m2.

F1

2.2.Aplicarea stratului de hidroizolare medie (Figura 2).
La joncţiunea zidului de fundatie cu fundatia, precum şi în alte locuri, unde se formează unghiuri interne, trebuie executata rotungirea (faţete), cu o rază de aproximativ 5 cm. Pe suprafata pregatita (în cazul în care aceasta este construita din blocuri mici de beton sub chit – chitul de executat „neted”) este necesar de aplicat Asfalbit în formă de soluţie apoasă (1:10 cu apă). Soluţie amorsa trebuie pregătită pentru aplicare, în conformitate cu instrucţiunile de pe ambalaj. După uscarea suprafetei gruntuite trebuie aplicat un strat hidroizolant din material pentru hidroizolarea suprafeţilor Styrbit 2000. De pregătit pentru aplicarea, în conformitate cu instrucţiunile de pe ambalaj. Executarea stratului hidroizolant se efectuează în 2-3 straturi, în funcţie de gradul de umiditate, cu mistria sau spatula. Grosimea unui strat – aproximativ 1 mm,de masă umedă. Al doilea şi următorul strat de aplicat după uscarea stratului anterioar (aproximativ 24 de ore la o temperatură de 23C) în direcţia perpendiculară celuilalt . Acest lucru va asigura o acoperire completă a suprafeţei.
Grosimea stratului trebuie controlat pe baza consumului de material. Consumul de hidroizolare Styrbit 2000 pentru un singur strat este de 1,11 kg/m2. Consumul total de efectuare a hidroizolării este de 2,22 kg/m2 pentru două straturi şi de 3.33 kg/m2 pentru trei straturi.

F2

2.3. Executarea stratului de hidroizolare de tip greu (intensiv) (figura 3).
La joncţiunea dintre zidul de fundatie cu fundatia, precum şi în alte locuri, unde se formează unghiuri interne trebuie executata rotunjirea (faţete), cu o rază de aproximativ 5 cm. Pe suprafata pregătita (în cazul în care aceasta este construita din blocuri mici de beton subt chit – chitul se executa „neted”) se aplica soluţia Asfalbit în formă de soluţie apoasă (1:10 cu apă), sau Akryfol în cazul exacutarii stratului de hidroizolare a suprafeţei cu Cemizol 2EN. Soluţia amorsa este pregătita pentru aplicare, în conformitate cu instrucţiunile de pe ambalaj. După uscarea fundatiei gruntuite se aplica stratul hidroizolant de material pentru izolare de suprafeţi Styrbit 2000 – în patru straturi, Styrbit 2000 Expres – în trei straturi sau Cemizol 2EN – în trei straturi. Styrbit 2000, Styrbit 2000 Expres sau Cemizol 2EN de pregătit pentru executare în conformitate cu instrucţiunile de pe ambalaj. Materialele hidroizolante se aplica în numarul de straturile prescrise, în funcţie de gradul de umiditate, cu drisca sau spatula. Grosimea unui strat – aproximativ 1 mm in masa umedă. Al 2-lea strat si cele urmatoare se executa numai după uscarea stratului aplicat anterior(aproximativ 24 de ore la temperatura de 23C) în direcţie perpendiculară celuilalt. Acest lucru va asigura o acoperire completă a suprafeţei. În orice caz, la al doilea strat de Styrbit 2000 sau Styrbit 2000 Expres trebuie de imbibat material tehnic.

F3

Grosimea stratului aplicat trebuie să fie controlat reesind din consumului de material. Consumul la executarea stratului de izolare cu Styrbit 2000 la un singur strat este de 1,00 kg/m2. Consumul total la executarea hidroizolării intensive este de 4.0 kg/m2. Consumul de izolare cu Styrbit Expres 2000 la un singur strat este de 1,00 kg/m2. Consumul total aplicat pentru o hidroizolare intensivă este de 3.00 kg/m2. Consumul de izolare cu Cemizol 2EN pentru un singur strat este de 1,2 kg/m2. Consumul total pentru o hidroizolare intensivă este de 3,6 kg/m2.
4. Protejarea stratului hidroizolant de la deteriorare:
Dupa uscarea completă a stratului hidroizolant, executat cu materialele Disperbit ,Styrbit 2000 sau Styrbit 2000 Expres, trebuie de efectuat un strat protector din polisteren sau plăci extrudate cu o grosime de cel puţin 2cm. Scopul stratului protector este de a preveni deteriorarea hidroizolării prin metoda mecanică la astuparea cu pamint şi în acelaşi timp – încălzirea fundatiei, şi a zonelor învecinate. Placa de protecţie, în orice caz, ar trebui să fie lipită punctat cu Styrbit 2000 sau Styrbit 2000 Expres. Consumul la lipire este de aproximativ 1 kg/m2.
În concluzie, dorim să vă atenţionam de faptul că pentru fiecare sarcină pusa legătură cu hidroizolarea verticală a fundatiilor construcţiilor, poate sa difere de datele noastre presupuse. De aceea, în compania noastră activează departamentul tehnic de consultanţă, şi, în caz de orice îndoială, vă rugăm să ne contactaţi personal sau prin intermediul companiei, în care planificaţi sau aţi achiziţionat deja produselor noastre. În cazuri speciale, reprezentantul nostru va veni la D-voastră şi va va consulta şi va soluţiona cazul personal. De asemenea, dorim să Vă atragem atenţia la selecţia deja verificată a executarii lucrărilor de hidroizolatii pentru fundatii verticale.
Vă dorim succes în exploatarea construcţiei, în care a-ţi aplicat sistemul nostru.